Yhteistyö kaupungin kanssa katkolla

Sain kaupungin rakennusvirastosta sähköpostia. Sähköpostissa rakennusviraston sanansaattaja kertoo, että “koirapuistoasiaan on vihdoin saatu selvyyttä ja siihen, miten sen suunnittelu ja toteutus tulee tapahtumaan.” Hyvä. Kuulostaa lupaavalta.

Sitten  jatkaessani sähköpostiviestin lukemista alkaakin tippua kylmiä pisaroita niskaan. Aluksi  kirjoittaja pahoittelee, jos rakennusvirasto on  antanut  ”käsityksen, että voitte hyvinkin vahvasti osallistua suunnitteluun”. Viesti jatkuu: “ Nyt on kuitenkin niin, että koska kyseinen koira-aitaus on rakennusviraston investointihanke, mutta sillä ei ole WDC -statusta meillä, emme kohtele sitä WDC -hankkeena vaan tavallisena koira-aitauksena, ja näin ollen suunnittelu ja rakentaminen etenee normaalin mallin mukaan.” Njahas. Jo WDC- hakemusta laadittaessa otimme yhteyttä kaupungin taholle ja kysyimme maaperää yhteistyökumppanuudelle ja suhtautuminen oli lähtökohtaisesti myönteinen.

Sähköpostin kirjoittaja jatkaa, että koira-aitauksen suunnittelu on nyt tilattu ulkopuoliselta konsultilta, ja se toteutetaan rakennusviraston linjausten mukaan. Näin ollen aitaukseen ei haluta muita elementtejä kuin linjauksessa olevat: “Koska suunnittelu on tilattu ulkopuoliselta konsultilta, emme voi vaatia heitä ottamaan mukaan ulkopuolisia suunnittelijoita”. Öö,  herää kysymys onko konsultilta edes kysytty asiasta? No meillä oli todellakin edellisen rakennusviraston tapaamisen jälkeen selkeä käsitys siitä, että pääsemme mukaan ohjaustyötyhmään. Muistiossa 23.8. lukee: “ Gammelin Koirille annetaan mahdollisuus osallistua alueelle tulevan koira-aitauksen suunnitteluun. Varsinaisen suunnittelun tekee Rakennusviraston vuosisopimuskonsultti”.

Investointitoimisto oli antanut sanansaattajalle vielä seuraavanlaisen lausunnon koskien asukasosallisuutta hankkeessa:

“Suunnittelun alkamisesta tiedotetaan Artovan Henkeä, ilmoitetaan että suunnitteluprosessi hoidetaan tavanomaiseen tapaan niin että suunnitelmat ovat esillä ja he voivat niitä halutessaan kommentoida. Sponsorointia voi (ehkä) jossain muodossa toteuttaa aitauksen ulkopuolella ja koira-aitaus suunnittelun ulkopuolella. Esimerkiksi vuokrattu alue agility radalle.”

Kirjoittaja jatkaa: ”Mikäli siis edelleen haluatte alueelle muutakin kuin pelkän aitauksen, on siitä tehtävä oma hankeensa, jonka läpiviemisestä huolehditte te. Tämä siis tarkoittaa, että vuokraatte koira-aitauksen ulkopuolelta maata ja suunnittelette ja rakennutatte siihen haluamanne alueen. Kustannuksista ja ylläpidosta huolehtisitte myös itse (esim. sponsorirahalla). Rakennusvirasto ei osallistuisi tähän muuten kuin maan vuokraajana. Teitä sitoisi tietenkin vuokrasopimuksen ehdot. Sitä, minkälainen prosessi tämä olisi, ja kuinka helposti maata voi vuokrata ja millä hinnalla, en osaa sanoa. ” No tämäpä edellyttäisi hankkeen aivan uusiksi miettimistä ja mietin kyllä onko siihen meillä enää voimavaroja?

Kirjoittaja päättelee viestiään, jolloin kylmää vettä sataakin jo oikein urakalla niskaan :”Olen todella pahoillani, jos olette saaneet aivan eri käsityksen mahdollisuuksistanne vaikuttaa suunnitteluun. Meidän olisi pitänyt ottaa investointitoimisto heti alusta asti mukaan keskusteluun, koska he vastaavat suunnittelusta. Kun viimeksi tapasimme, olimme melko huonosti evästettyjä siitä, mistä on kyse ja mikä on mahdollista. Lisäksi moni asia oli siinä vaiheessa vielä auki, joten oli vaikeaa kommentoida asioita niin tai näin. Meillä taisi olla puhetta myös hankkeen ohjausryhmästä, johon olisi voinut osallistua myös joku teidän edustaja, mutta ilmeisesti tähän hankkeeseen ei tällaista ryhmää perusteta. Lisäksi tähän sponsorointiin liittyen olen saanut selville, että Helsingin yleiset alueet (rakennusviraston hallinnoimat), kuten puistot, halutaan pitää mainonnasta vapaina. Tämä tarkoittaa, ettei puistoihin haluta firmojen logoja yms. esille näkyvästi saatikka nimetä puistoja firmojen mukaan. Esim. firmojen lahjoittamissa penkeissä on vain pieni laatta, jossa mainitaan lahjoituksesta. Koira-aitauksen suunnittelun etenemisestä, ja siitä missä ja milloin suunnitelmat on nähtävissä ja kommentoitavissa, voi kysyä xxx. ”

Huhhuh. Voitte vaan kuvitella, mitkä oli omat fiilikset luettuani viestin.  Olo on pettynyt ja petetyksi tullut. Alkaa myös itsesyytökset: Miten olisin voinut toimia toisin? Olisiko pitänyt vaatia enemmän? Tietää enemmän ketä ihmisiä milloinkin kaupungilta kontaktoida?  Tässäkö tämä nyt oli? 

Täytyypä vähän vetää happea ja sitten laatia vastausviesti.

Gammelin koirat ry/Anna VaihiaThis entry was posted in Design koirapuisto, Viranomaiset / Officials, Yhteistyö / Co-operation. Bookmark the permalink.

Kommentoi, skriv en ny kommentar, Comment here: