Uudet vapaaehtoiset

Tänä syksynä olemme saaneet lisää ihmisiä mukaan – Artova Kinossa on aloittanut joukko uusia vapaaehtoisia! Se on palkitsevaa. Artova Kino koetaan sellaisena leffakerhona, jota uudet ihmiset haluavat tulla mukaan kehittämään ja tekemään.

 

Samalla on viime kaudella mukana olleiden kanssa mietitty, miten uudet tyypit saataisiin mahdollisimman helposti sisään toimintaan. Parastahan on kun tekijä kokee toiminnan omakseen, että tekee toimintaa myös itselleen tai omista kiinnostuksista käsin – ei suorita toimintaa jollekin toiselle. Artova Kino on siinä mielessä palkitseva juttu tehdä, että jo se, että voi näyttää, päästä valitsemaan ja nähdä elokuvia, joita näkee Suomessa harvemmin voi riittää motivaatioksi olla mukana. Mutta helposti tällaisissa jutuissa toiminnan avoimuus vähenee, kun kerhoa on vedetty tietty aika tietyllä rutiinilla.  Ja tavallaan se on jotenkin läsnä myös Artova Kinon toiminnassa. Osittain siitä syystä Artova Kinossa jaettiinkin nyt syksyn aluksi rooleja vähän uusiksi ja ruvettiin vieläkin selkeämmin suunnittelemaan ohjelmistot yhdessä. Miten päästään eroon ajatuksesta, että on vanhat ja uudet tekijät ja siihen sisältyy joku hierarkia. Totta on, että vanhoilla on valmista tietoa toiminnasta, mutta uusilla voi olla ideoita ja kykyjä, jotka olisi hienoa  saada mukaan. Toiminnan tulisi olla kaikkien tekijöidensä summa.

 

Toisaalta vapaaehtoistyössä innokkaan ihmisen työmäärät muuttuvat helposti liian suuriksi ja tekijä väsyy toimintaan. Ei siis haluaisi kaataa liikaa toimintaa uusille – vaan löytää jokaisen uuden toimijan innostuksen lähteet ja sen mistä hän eniten nauttii – etsiä sitä kautta asioita Artova Kinon toiminnasta, joita kukin voisi tehdä ja kehittää.

 

Tämä on asia jota pitäisi kehittää vielä. Samalla on hyvä pitää mielessä, että liika palaveeraaminen aiheen ympärillä muuttuu helposti raskaaksi – emme tee toimintaa, jonka tarkoitus on kehittää vapaaehtoistoimintaa, vaan teemme leffakerhoa. Liika reflaaminen oman työtavan äärellä on usein pois siitä mikä on se ensimmäinen syy olla mukana.

 

Varmasti olennaisin on se hetki kun uusi ihminen tulee mukaan toimintaan. Ehkä olisi hyvä, että siinä hetkessä jokainen uusi Artova Kinon tekijä voisi kertoa aika laajastikin omista kiinnostuksistaan. Silloin voi yhdessä miettiä paremmin, että mikä osa toiminnasta on se, josta kukin uusi vapaaehtoinen voi ottaa halutessaan isonkin vastuun.This entry was posted in Ajankäyttö / Time management, Artova Kino, Avoimuus / Läpinäkyvyys / Openness / Transparency, Motivaatio / Motivation, Omaehtoisuus / Itseohjautuvuus / Initiative / Self-direction, Ryhmän dynamiikka / Group dynamics, Sitoutuminen / Commitment. Bookmark the permalink.

Kommentoi, skriv en ny kommentar, Comment here: