Ohjeita elokuvakopioiden ja oikeuksien etsijälle

Elokuvakopioiden ja oikeuksien metsästäminen on omanlaista salapoliisityötä – kiehtovaakin oikeiden henkilöiden ja yhteyksien etsimistä. Helpoimmalla tässä työssä pääsee jos elokuva on ollut Suomessa teatterilevityksessä lähiaikoina. Silloin elokuvasta on todennäköisesti saatavilla esityskopio ja jollain suomalaisella on taholla on myös elokuvan esitysoikeudet.

 

Haastavaa elokuvakopion metsästys on silloin kun halutaan esittää elokuva, joka ei ole koskaan ollut Suomessa elokuvateatterilevityksessä. Vaikka tällaisia elokuvia näkeekin välillä esimerkiksi Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (Kava) sarjoissa on Artova Kinon kautta tullut opittua, että Kava näyttää ohjelmistossaan myös elokuvia joiden kopioita ei Kavalla itsellään ole. Esimerkiksi Abbas Kiarostamin elokuvista vain elokuvista Kirsikan maku ja Iltapäivä Toscanassa löytyy (tai on ainakin joskus löytynyt) oikeudet ja 35 mm filmikopio Suomesta.

 

Jos elokuva ei ole ollut levityksessä Suomessa sen oikeuksia lähdetään etsimään ulkomailta. Kun päätimme esittää Artova Kinossa Kiarostamin elokuvan Close Up oikeudet löytyivät lopulta Ranskasta. Vihjeitä oikeuksien haltijasta saatiin tässä tapauksessa muutamilla suomalaisilla elokuvafestivaaleilla levitystyöstä vastaavilta henkilöiltä. Heiltä löytyivät yhteystiedot omalla festivaalilla esitettyjen elokuvien levittäjiin.

 

Tietoa elokuvan levittäjistä löytyy myös  verkon avulla yllättävän hyvin, vaikkapa  Internet Movie Databasesta ja Suomessa esitettyjen elokuvien osalta Elonet-palvelusta. Kavaan ja Ylellekin on soitettu kun ollaan etsitty yhteystietoja. Kokemus on, että mielellään näissä asioissa autetaan kysyjää.

 

Yksi tekemällä opittu havainto on, että samalla elokuvalla voi olla useita levittäjiä – Euroopan levittäjä, Pohjois-Amerikan oikeuksia hallinnoiva firma tai vieläkin tarkemmin eri levittäjät Ranskassa ja Briteissä, muttei ketään Pohjoismaissa. Oikean henkilön tavoittaminen on vaatinut useampien leffojen kohdalla monia sähköpostien uudelleen ohjaamisia. Silloin on ollut hyvä, että on tajunnut aloittaa selvitystyön riittävän ajoissa. Selvitystyöhön voi hyvinkin mennä neljä viikkoa kaikkine sähköpostien uudelleenohjauksineen. Avuksi on tollut, että on kerran kirjoittanut kunnolla ajatuksen kanssa viestin, jossa esittelee nopeasti Artova Kinon ja kyselee oikeuksista/elokuvakopioista. Samaa viestiä vähän muokkaamalla työ sujuu nopeammin.

 

Selvitystyötä tehdessä löytää myös  uusia Euroopassa toimivia levittäjiä. Näiden ylös kirjaaminen saattaa olla avuksi myöhempiä ohjelmistoja kootessa, vaikka joku levitysyhtiö ei juuri sillä hetkellä olisikaan juuri se taho jota etsittiin.

 

Kun kopiot ja oikeudet löytyvät on seuraava kysymys elokuvan esittämisen hinta. Hinnat saattavat vaihdella paljonkin riippuen levitysyhtiöstä, tuottajasta  tai siitä minkä maalainen elokuva on kyseessä. Myös elokuvan uutuus saattaa vaikuttaa hintaan. Kallein Artova Kinolle ehdotettu korvaus yhden kokopitkän elokuvan esittämisestä kerran dvd-levyltä oli tuhat euroa. (Elokuvaa ei esitetty.) Toisaalta jotkut tuotantoyhtiöt antavat mieluusti sekä filmikopion että esitysoikeudet ilmaisiksi näytökseen, joka tehdään vapaaehtoistyönä ja ilman pääsy maksuja.

 

Artova Kino on maksanut tähän mennessä elokuvan esittämisestä 0-450 euroa per näytös. Kiarostamin Close Upin esitysoikeudet irtosivat Ranskasta 400 euron hinnalla, kun ensimmäisestä ehdotetutsta hinnasta oli hiukan tingitty. Elokuva esitettiin dvd:ltä, joka piti itse ostaa näytöstä varten. Saman elokuvan esitysoikeudet filmiltä olisivat maksaneet kaksinkertaisesti. Päälle olisi tullut tietysti vielä filmikopion vuokra ja kuljetuskulut Suomeen. Joskus ratkaisut voivat olla kekseliäitä ja aina kannattaa kysyä. Derek Jarmanin Bluen kohdalla sopimus tehtiin suoraan tuottajan kanssa, joka postitti filmikopion Helsinkiin Lontoosta. Näytökseen saatiin mukaan Rakkautta&Anarkiaa -festivaali, jonka avulla filmi kuljetettiin Suomeen.

 

Artova Kinon näytöksiä suunniteltaessa  on  pyritty keksimään erilaisia tapoja näyttää elokuvia joita on hankala esittää, johtuen elokuvakuljetusten kuluista. Kun on haluttu näyttää joku tietty elokuva, on aina samalla mietitty sen luonteeseen sopivia yhteistyökuvioita. Näin ollaan saatu tuotua elokuvia filmikopioina Suomeen Englannin lisäksi myös Ranskasta. Jatkuvaa yhteistyötä tehdään Pohjoismaisen elokuvan esitysten osalta.

 

Hankalimpia ovat tilanteet, joissa elokuvaa levittänyt yhtiö on mennyt konkurssiin ja esitysoikeudet ovat tavallaan hukassa – ne saattavat esimerkiksi olla toimintansa lopettaneen levitysyhtiön ostaneella firmalla, joka ei kuitenkaan huolehdi oikeuksista.  Seuraa tilanne, jossa joku on tehnyt hienon, kiinnostavan elokuvan, mutta sitä ei voida esittää koska kukaan ei valvo oikeuksia. Voisi kuvitella, että tekijöille tärkeää on ennen mitään muuta, että elokuva tulee nähdyksi.

 

Tällaiseen tilanteeseen jouduimme Harmony Korinen Gummon kanssa. Elokuvan levitysyhtiö oli lopettanut toimintansa ja kukaan ei tuntunut olevan kiinnostunut elokuvan oikeuksista. Lähetimme sähköpostia lukuisille tuotanto- ja levitysyhtiöille, jotka olivat joskus olleet tekemissä jonkin Korinen tuotannon kanssa, mutta kukaan ei valvonut aktiivisesti elokuvan oikeuksia. Elokuva päätettiin lopulta esittää.

 

Lopuksi neljä ohjetta elokuvaoikeuksien ja kopioiden etsijälle

 

1. Mieti sopivia tahoja, jotka voivat auttaa oikeuksien ja kopioiden selvittämisessä tai olla kiinnostuneita olemaan mukana esityksen tuottamisessa. Kysy myös suoraan tuottajilta, ohjaajilta.

 

2. Varaa riittävästi aikaa selvitystyöhön.

 

3. Mieti ja kirjoita kerran kunnolla ja ajatuksen kanssa esitysoikeuksien ja esityskopioden selvitystyössä käytettävä sähköpostirunko sekä suomeksi, että englanniksi.

 

4. Pidä omaa muistilistaa levitysyhtiöistä, joihin olet ollut yhteydessä tai joiden sivuille olet esim. päätynyt selvitystyötä tehdessäsi.This entry was posted in Ajankäyttö / Time management, Artova Kino, Sopimukset / Agreements, Yhdistykset / Associations, Yritykset / Companies. Bookmark the permalink.

Kommentoi, skriv en ny kommentar, Comment here: