Kotitalon tarinan jakaminen

Kun suunnittelijan kanssa pääsee keskustelemaan, omasta talosta muodostuu entistä enemmän koti.

Vielä hetken, 13.1.2013 asti, on meneillään Koti-näyttely Designmuseossa. Näyttely kuvaa kodin merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa paikkana ja mielentilana. Kuten näyttelyssä kuvataan, “koti on henkilökohtainen, jatkuvan muutoksen tila, jota rakennamme tai ainakin moni haluaisi rakentaa täydentämään ja ilmaisemaan omaa persoonallisuuttaan.”

Usein luullaan, että kaikki kerrostalot suunnitellaan ihan liukuhihnatyönä. Näin ei kuitenkaan ole ainakaan Arabianrannassa, jossa “melkein jokaisesta tontista on järjestetty jonkinlainen kilpailu, esimerkiksi tontinluovutuskilpailu tai arkkitehtuurikilpailu. Kilpailuja oli useita joka vuosi”. Näin tonttiasiamies Tuomas Kivelä sanoo. Arabianranta saikin Helsingin rakennuslautakunnalta vuonna 2011 laadukkaan rakennetun ympäristön Rakentamisen ruusu-tunnustuspalkinnon.

Suunnittelijoilla on siis kilpailuissa erottuakseen pitänyt olla selkeä ja erottuva visio siitä, mitä kukin talo alueessaan kuvastaa. Ja kun mukana on vielä kullekin kohteelle oma taiteilija, jäisivät liukuhihnat tässä prosessissa jalkoihin. Arabianrannan taloilla on omat tarinansa, joita suurin osa asukkaista tuskin on kuullut.

Rakennetun ympäristön käytännön etäisyys suunnittelijan ja asukkaan välillä on pitkä, riippumatta siitä onko kyseessä korttelin, kaupunginosan vai kokonaisen kaupungin tai seudun suunnittelu. Varsinkaan kasvokkain keskusteluun alueen ratkaisuja sommittelevan tahon kanssa ei juuri ole mahdollisuutta. Asema-, yleis- tai maakuntakaavapiirroksen kuvaama tieto ei myöskään kovin luonnikkaasti siirry asukkaan arkitiedoksi. Siksi tällainen kokeilu oli antoisa – treffit suunnittelijan kanssa rakentamisen, ehkä jonkin vuoden asumisen jälkeen. Mitä sanotte, Jätkäsaari ja Kalasatama?

Minun taloni Arabianranta -tapahtuman ajatuksena oli ennen kaikkea kokemusten jakaminen suunnittelusta, rakentamisesta ja asumisesta nimenomaan kyseisellä alueella. Vuoropuhelulla opimme ja saamme vaikutteita. Talojen arkkitehdeiltä että taiteilijoilta saatu huomio selvästi ilahdutti asukkaita ja varmasti myös vahvisti omistajuuden tunnetta omassa talossa.Opastettujen kierrosten lisäksi suunnittelijat olivat keränneet näytille kuvia ja rakennusvaiheesta, muistelleet ensimmäisiä luonnoksia ja paikan päällä kävivät asunnoissakin tutustumassa asukkaiden sisustusratkaisuihin ja toiveisiin.

Moni saattoi yllättyä siitä, kuinka paljon suunnittelijat joutuvat kerrostalon suunnittelussa tekemään vaikeita valintoja, kun rakennuttajan haluamat määrät neliöitä pitää mahduttaa talon rajallisiin ulkoraameihin ja budjettiin. Toivottavasti suunnittelijat saivat myös keskusteluista asukkaiden kanssa työnsä tueksi palautetta, vinkkejä ja ideoita.

Minun taloni Arabianrannan asuintalojen esittelyn suurempi sanoma OpenHouseHelsingin julkisten tilojen painotuksen ja OpenStudios-tapahtuman työtilojen esittelyn rinnalla oli, että tilat, jossa vietämme paljon aikaa, eivät ole yhdentekeviä. Rakennus muuttuu kodiksi juuri tarinoiden ja muista taloista erottuvien piirteiden kautta. Suunnittelijat, asukkaat (ja vierailijatkin) siis luovat kodin.

Hienointa on, että tarinoita voi tallentaa tulevasta elämisestä jatkossa vielä lisää. Tällaisia valokuvakoosteita tekivät ainakin Käpytikan, Gunnel Nymanin katu 5:n ja Flooranaukion/Brysselinkadun eli ns.   Gaudi-talon asukkaat. Posliinikatu 2 ja 4:ssä talon seiniä koristivat viikon ajan talon oman taiteilijan työpajassa sisääntulon taideteoksen periaattein mallista piirretyt rantakasvit. Paikalliset asukkaat siis oppivat, että oman talon tarinaa voi rakentaa, ja myös välittää eteenpäin muille. Siinä yksi keino lisätä oman asumisensa mielekkyyttä ja löytää yhteistä naapureiden kanssa.

Voisiko tämä rakentamisen jälkeinen keskustelu suunnittelijan kanssa olla tulevaisuudessa osa virallista rakennusvalvontaa? Silloin tehtävä olisi huomioitu jo pienen pienenä osuutena rakentamisen hinnassa ja siihen olisi oikeus kaikilla taloilla ja sen tietyn ajankohdan asukkailla. Arabianrannassa voidaan olla tyytyväisiä siitä, että suunnittelijat olivat yhä näin kiinnostuneita luomuksistaan ja asukkaiden kokemuksista lohkaistessaan palasen ajastaan vapaaehtoiselle mukanaololle tapahtumassa. He olivat helmikuussa kysyttäessä lähes poikkeuksetta innokkaita lähtemään mukaan, vaikka kiireitä työn parissa olikin. Kiitos tälle suunnittelijaporukalle!

Satu Onnela

Kuva yllä: Tapio Rantala
Kuva alla: Satu Onnela

About Minun taloni Arabianranta

My House Arabianranta is a Helsinki World Design Capital year event introducing every day a local building and its journey from a paper draft and artistic idea into the everyday life of the inhabitants. The aim of the event is to increase awareness on how apartments are built, what sort of factors affect the local architecture and how for example the 2 % art principle has been realized in the construction. Arabianranta is a Finnish forerunner in the realization of the art precent principle in residential building. The neighbourhood is also well known about the encourages use of the shared space and the abundant communal activities among the inhabitants. The event takes place in autumn 2012 at Helsinki Design Week (10.-16.9.). My House Arabianranta is open for all and free. Some sights have limitations in the amount of participants. The main organizer of the event is the local neighbourhood association. The event page (www.artova.fi/minuntaloniarabianranta) and the blog (www.artovanhenki.fi) will be updated until the event takes place.


This entry was posted in Ainutlaatuisuus / Omaehtoisuus / Uniqueness / Originality, Avoimuus / Läpinäkyvyys / Openness / Transparency, Jatkokehitys / Follow-up development, Kaavoitus / Town planning, Kestävä kehitys / Ekologisuus / Sustainable development / Ecology, Laadulliset tekijät / Qualitative considerations, Minun taloni Arabianranta, Motivaatio / Motivation, Muut / Others, Rakennus / Toteutus / Construction / Realisation, Suunnittelu / Ideointi / Planning / Brainstorming, Uncategorized, Vaikuttavuus / Impact. Bookmark the permalink.

Kommentoi, skriv en ny kommentar, Comment here: