Arabianrannan taide – lähellä sinua

Arabianrannan taiteen tarina alkoi vuonna 2000, kun alueen ensimmäiset arkkitehtuurikilpailut ratkesivat. Samalla otettiin käytäntöön periaate, jonka mukaan 1–2 prosenttia hankekustannuksista uuden asuinalueen rakentamisessa käytetään taiteeseen. Taideprosenttia ei ollut aikaisemmin yhdistetty asuinrakentamiseen kokonaisella asuinalueella. Arabianranta onkin ollut esimerkki muille vastaaville hankkeille, kuten Kalasatama Helsingissä, Vuores Tampereella ja Penttilänranta Joensuussa.

Taidepanostuksen taustalla on Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston ehdotukseen perustuva, kaupungin johdon tekemä vetoomus rakennuttajille alueen suunnitteluvaiheessa. Samalla kaupunki järjesti kaupungin ja silloisen Taideteollisen korkeakoulun, nykyisen Aalto-yliopiston, yhteistyöhankkeena taidekoordinaattorin ohjaamaan taidehankkeita. Taidekoordinaattorin rooli oli ”tehdä taiteen toteutuminen alueella mahdolliseksi”.

Taide rakentamisessa ei ole uusi asia, ja juuri Arabianrannan uudella asuinalueella se nähtiin yhtenä mahdollisuutena tukea alueen design-imagoa ja tuoda taiteen keinoin erilaisuutta arkiseen asuinympäristöön. Alue liittyy Hämeentien varren asuinalueisiin ja muodostaa yhdessä Arabian tehtaan, Aalto-yliopiston ja muiden alueen taiteen alojen oppilaitosten kanssa Helsinkiin ainutlaatuisen design-kaupunginosan. Alue valmistuu kokonaisuudessaan vuoteen 2015 mennessä.

Tapio Wirkkalan puisto

Ehdotus Robert Wilsonista puiston suunnittelijaksi tuli Maaria Wirkkalalta. Robert Wilson tunnetaan laajalti maailmalla yhtenä aikamme merkittävimmistä ohjaajista. Hän on myös tunnustettu kuvataiteilija ja koulutukseltaan arkkitehti. Hän luonnosteli paikalle intensiivisen tilan kaupunkilaisille kohdata toisensa. Kun Wilson piirsi luonnoksensa, se muutti paikan latteasta suorakaiteesta dynaamiseksi ja siihen työntyvän neliön määräämäksi. Luonnoksessa paikka jakaantuu puoliksi niin taideteokseksi kuin puistoksi. Sen suunnittelun sekä toteuttamisen ovat tehneet rakennusvirasto ja Taidemuseo yhdessä.

Puisto muodostuu yhdeksästä pensasistutuksella rajatusta huoneesta, joissa on käytetty erilaisia pintarakenteita ja kotiin viittaavia taide-elementtejä. Puiston puupintaiset käytävät johtavat taideteokseen. Muita elementtejä ovat esimerkiksi kaksi korkeaa sisääntuloporttia ja iso sekä pieni hevosveistos. Kävijöitä on ajateltu: istumapaikkoina toimivat elementit ja ympyrämuodostelmaan sijoitetut istumakivet. Yhdessä huoneessa on esiintymislava, jolla taideopiskelijat voivat esitellä lopputöitään.

Puiston neliön muoto luo oman vahvan itsenäisen tilan talojen väliin. Sen diagonaalinen liike ikään kuin räjäyttää arjen ja tylsyyden pois paikalta. Kaivo muistuttaa Arabian tehtaan piippua halkaisijaltaan, se porautuu loputtomana sylinterinä maaperään. Se kertoo maahan vuosikymmenien aikoina heitetyistä posliininsirpaleista ja myös siitä, että Helsingin kaupunki on nyt puhdistanut maaperän asuinpaikaksi uusille asukkaille. Puisto on kokonaistaideteos, jossa luonnonelementeistä valo on pääroolissa.

Yhtenä viimeisistä elementeistä luonnokseen on tullut salaperäisesti auki oleva pieni ovi, joka viestii tulevan puiston tarjoavan yksityisiä elämyksiä, yksityisyyttä julkisessa tilassa. Asukkaiden arkeen taide on luomassa dualistisia, juhlavia hetkiä ja paikkoja tunnelmineen. Näkökulma siirtyy teoksesta käyttäjälle, puiston kokijalle. Tapio Wirkkalan puiston avajaiset ovat lokakuussa 2012.

Tuula Isohanni TaT, Taidekoordinaattori

About Minun taloni Arabianranta

My House Arabianranta is a Helsinki World Design Capital year event introducing every day a local building and its journey from a paper draft and artistic idea into the everyday life of the inhabitants. The aim of the event is to increase awareness on how apartments are built, what sort of factors affect the local architecture and how for example the 2 % art principle has been realized in the construction. Arabianranta is a Finnish forerunner in the realization of the art precent principle in residential building. The neighbourhood is also well known about the encourages use of the shared space and the abundant communal activities among the inhabitants. The event takes place in autumn 2012 at Helsinki Design Week (10.-16.9.). My House Arabianranta is open for all and free. Some sights have limitations in the amount of participants. The main organizer of the event is the local neighbourhood association. The event page (www.artova.fi/minuntaloniarabianranta) and the blog (www.artovanhenki.fi) will be updated until the event takes place.


This entry was posted in Ainutlaatuisuus / Omaehtoisuus / Uniqueness / Originality, Ajankäyttö / Time management, Kaavoitus / Town planning, Kestävä kehitys / Ekologisuus / Sustainable development / Ecology, Laadulliset tekijät / Qualitative considerations, Minun taloni Arabianranta, Oppilaitokset / Schools, Projektit / Tapahtumat, Prosessin hallinta / Process management, Prosessin kulku / Process development, Rakennus / Toteutus / Construction / Realisation, Sopimukset / Agreements, Suunnittelu / Ideointi / Planning / Brainstorming, Uncategorized, Vieraileva kirjoittaja / Guest writer, Yhteistyö / Co-operation and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentoi, skriv en ny kommentar, Comment here: